19
авг
2020

ПРАЗНИК ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

Празник Преображења Господњег богослужбено је обиљежен у манастиру Клисина, гдје је у навечерје празника служено вечерње богослужење са петохљебницом, а на сам дан празника јутрење и Свету Литургију служио је архимандрит Василије (Рожић).    
       Како то налаже традиција, везана за овај велики празник, у храму је освештано грожђе, које је, на благослов, подијељено присутним вјерницима.    
       Празник Преображења Господњег установљен је као молитвено сјећање на новозавјетни догађај када се Христос преобразио на гори Тавор, у присуству тројице својих најљубљенијих ученика, Петра, Јакова и Јована. Својим преображењем Христос је показао Своју божанску славу, и на Таворској гори разговарао је са Мојсијем и Илијом, старозавјетним пророцима, о данима страдања Који га чекају у земном Јерусалиму. Сам Господ овим догађајем потврђује се као Цар над пророцима и као истинити Син Божији, јер Га Бог Отац, као и на крштењу у ријеци Јордан, потврђује као Јединородног Сина Свога, ријечима: „и гле, глас из облака говораше, ово је мој љубљени Син, који је по мојој вољи, њега слушајте“ (Мт. 17, 5).    
       У народу се слави Преображење као прелаз из љетњег у зимски период, кад ваздух и вода постају хладнији, лишће почиње да жути и све у природи што је до тада бујало полако вене.     
       Већ око Преображења пролазе несносне врућине и вријеме постаје хладније, нарочито ноћу. Због те промјене у природи настала је у народу изрека: „Преображење је, преображава се и гора и вода“.

извор: Манастир Клисина