14
окт
2016

ПРАЗНИК ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

pokrov-2016-85Велику духовну радост Светомаринској Обитељи и вјерницима сабраним у нашем манастиру донио је отац Методије, старјешина Манастира Гомионица, који је, заједно са браћом у Христу из Бањалуке, донио оригиналну икону која датира из 15. вијека, тако да су братија и вјерници цјеливали ову свету икону, која је кроз вијекове чувала Световаведењски манастир Гомионицу.    

Празник Покрова Пресвете Богородице, као једна од слава које прославља Манастир Клисина, свечано и литургијски обиљежен је у овој Светомаринској обитељи.    
          Светопокровско свеноћно бденије започело је у четвртак вече, са почетком у 21 час, служењем вечерњег богослужења са петохљебницом, након чега су вјерници помазани освећеним уљем. По завршетку вечерњег богослужења служено је јутарње богослужење и Света Литургија.   
        Након Свете Литургије освећено је Славско жито, јер овај велики празник представља један од значајнијих богослужбених датума у манастиру Клисина. Треба напоменути да се већи број присутних вјерника током Свете Литургије причестио Пречистим Тајнама, Крвљу и Тијелом Господа Христа, а многи православни вјерници обиљежавају овај празник као завјетни дан, те из благодарности Пресветој Богородици посте завјетне постове.    
          Велику духовну радост Светомаринској Обитељи и вјерницима сабраним у нашем манастиру донио је отац Методије, старјешина Манастира Гомионица, који је, заједно са браћом у Христу из Бањалуке, донио оригиналну икону која датира из 15. вијека, тако да су братија и вјерници цјеливали ову свету икону, која је кроз вијекове чувала Световаведењски манастир Гомионицу.    
       Празником Покрова Пресвете Богородице Црква Христова молитвено се сјећа догађаја када се Пресвета Богородица јавила у храму окупљеном народу. Тај догађај се збио 911. године, у цариградском храму Влахерни, када се Пресвета Богородица јавила у четврти час ноћи, са раширеним омофором, молећи се за спас рода људског. Овај чудесни догађај описао је Свети Андреј Јуродиви, заједно са својим учеником Епифанијем, те се од тада овај чудесни догађај обиљежава сваке године широм православног свијета.    
          Желећи свим православним вјерницима срећан и благословен данашњи Празник Покрова, остајемо благодарни Пресветој Богородици, молећи њену небеску заштиту и покровитељство.
                         Пресвета Богородице, моли Бога за нас!

извор: Манастир Клисина