5
авг
2021

Поучна прича о пријатељству

Ученик је на леђа свог колеге ученика залепио папирић на коме је писало: „Ја сам глуп“ а од осталих колега је тражио да га о томе не обавесте. Настало је смејање и исмевање тог ученика, а он о томе ништа није знао. На следећем часу, професор математике поставља тежак математички задатак. Једини ученик који је знао решење задатка био је онај с папирићем на леђима, па се јавио, изашао на таблу и решио задатак.

Учитељ је видео поруку на леђима тог ученика, па је затражио од ученика аплауз за колегу који је решио задатак, а потом устао скинуо папирић с његових леђа и рекао му: „Ти вероватно не знаш да на леђима носиш папирић, као што не знаш ни што на њему пише! Претпостављам да је аутор ове поруке један од твојих колега/ ученика а остали су његови саучесници“.

Затим се обратио читавом разреду и рекао: „Пре но што казним онога који је ово урадио, желим вам указати на две ствари:

1) Прво, ово што сте направили колеги, дешаваће ће се вама током целог живота. Kада год пожелите напредовати , наћи ће се они који ће вам лепити етикете да вас спутају, обезвреде и понизе. Да је ваш колега, коме сте залепили ову поруку на леђа, знао за то, он се, веројатно, не би јавио да реши овај задатак. Kада се то буде догађало вама, ви те злонамерне етикете које ће вам лепити игноришите и наставите напредовати.

2) Друго на шта вам желим скренути пажњу је да ваш колега међу вама нема искреног пријатеља, спремног да стане уз њега, да га обавести о лошим намерама других, да га заштити и скида етикете с њега. Није важно имати много пријатеља, него је важно уз себе имати некога у кога имате поверења, некога на кога се можете ослонити и ко ће скинути папирић за који ви и не знате, нити га ваша рука може дохватити“.

извор: Портал ЧУДО