23
апр
2019

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ НА ОСТРОГ

По благослову Епископа бихаћко-петровачког Господина Сергија, Манастир Клисина и ове године, као и претходних, организовао је поклоничко путовање на Острог, а с циљем духовног окријепљења и утврђења у вјери Христовој.              
         Ходочасници, предвођени настојатељем наше Свештене Обитељи, игуманом Василијем, кренули су из Приједора ка манастиру Острог у петак, 19. априла, у послијеподневним часовима, да би сутрадан, након ноћи проведене у путу, у јутарњим часовима присуствовали Светој Литургији у Храму Васкрсење Христово у Подгорици. Након Свете Литургије, током које су се сви причестили Крвљу и Тијелом Христовим, ходочасници су кренули у манастир Цетиње. Послије Цетињa група је кренула пут манастира Ждребаоник, код Даниловграда, гдје су се поклонили моштима Светог Арсенија Сремца, насљедника Светог Саве на архиепископском трону. Љубазност ждребаоничког сестринства и благодат Светог Арсенија укријепили су групу ходочасника, која је током суботњег послијеподнева стигла и у Световасилијевски манастир Острог, гдје су присуствовали вечерњем богослужењу.        
         Недјељно јутро ходочасници су провели на јутарњем богослужењу и Светој Литургији, током које су се и причестили. Укријепљени и оснажени благословима Светог Оца нашег Василија, ходочасници су, већ по устаљеној пракси, кренули пут манастира Жупа Никшићка, гдје их је манастирско сестринство дочекало са љубављу, као и увијек. Након послужења и трпезе љубави, пут је даље водио ка манастиру Тврдош, у Херцеговини, гдје је Свети Василије Острошки примио монашки постриг.    
Са о. Василијем у групи су биле и сестре манастира Гомионица, монахиња Параскева и искушеница Сања!
     Благодарећи Богу и Светом Василију окончано је још једно ходочасничко путовање, које у данима Великог Поста представља подстрек за даљи молитвени подвиг, за чињење још бољих дјела, а све на Славу Божију и славу Светог Оца Василија.

извор: Манастир Клисина