15
авг
2016

ПОЧЕТАК ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКОГ ПОСТА И СВЕТА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

Iznosenje Krsta (75)На празник Изношења Часног Крста и Светих Макавеја, на дан почетка Великогоспојинског поста, Свету Литургију у Саборном манастирском храму Свете Великомученице Марине служио је настојатељ манастира Клисина, високопреподобни игуман, отац Василије, који је окупљеним вјерницима истакао важност Великогоспојинског поста, истакавши да је неопходно постити и причешћивати се пречистим Тајнама Христовим, Крвљу и Тијелом Његовим, јер је сам Христос у Јеванђељу рекао: „Заиста, заиста вам кажем: ако не једете тијело Сина Човјечијега и не пијете крви Његове, немате живота у себи. Који једе моје тијело и пије моју крв има живот вјечни; и Ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер тијело моје истинско је јело, а крв је моја истинско пиће. Који једе моје тијело и пије моју крв у мени пребива и ја у њему“. (Јн. 6, 53—56).    
Зaхваливши се пристиглим вјерницима, којих је било чак и из Београда али и околних градова и села, отац Василије све њих је позвао да када год буду у прилици посјете овај манастир. Свим вјерницима који су присуствовали Светој Литургији изнешен је на цјеливање Часни Крст, али и дио Светих Моштију Свете Марине које се чувају у Манастиру Клисина. За све присутне вјернике у трпезарији манастирског конака приређено је послужење.    
          Великогоспојински пост увијек почиње на празник Светих Макавеја (14. августа) и траје четрнаест дана, а завршава се празником Успења Пресвете Богородице, 28. августа. Овај празник у народу је познат и као Велика Госпојина, по чему је овај пост добио име, мада се назива и Успењски или Богородичин пост. Великогоспојински пост увијек траје двије недјеље, јер је још на Констатинопољском сабору, одржаном 1166. године за све православне хришћане, сагласно древним правилима, потврђено да без прекидања чувају и поштују Богородичин пост од 14. до 28. августа. Некада су током овог поста, који спада у строге постове, грађанским законима биле забрањене јавне приредбе. По строгости Великогоспојински пост спада у ред строжијих постова, одмах послије Великог или Часног поста. Овај пост се пости на води и храни припремљеној на води, без коришћења уља, рибе и вина, који су дозвољени само суботом и недјељом, као и на празник Преображења Христовог.    
          Игуман Василије, током данашње бесједе, обавијестио је вјернике да ће уочи Празника Преображења Господњег, са почетком у 21 час, бити служено свеноћно бденије у манастирском Саборном храму Свете Великомученице Марине.

извор: Манастир Клисина