12
јул
2017

ПЕТРОВДАН У КЛИСИНИ

Празник Светих Првоврховних Апостола Петра и Павла богослужбено је обиљежен у Светомаринском манастиру Клисина, гдје је у навечерје празника игуман Василије служио велико вечерње богослужење, а на сам дан празника и Свету Литургију, током које су се вјерници, након вишеседмичног поста, заједно са братством манастира, причестили Крвљу и Тијелом Господа Христа.
Свети апостол Петар – син Јонин, брат Андреја Првозваног, рођен је у граду Витсаиди.
Био је рибар, и најприје се звао Симон, али је Господ благоизволио назвати га Кифом, или Петром.
Петар је први од ученика јасно изразио вјеру у Господа Исуса рекавши: „Ти си Христос, Син Бога живога“. Његова љубав према Господу била је велика, а његова вјера у Христа постепено се утврђивала. Када је Господ изведен на суд, Петар Га се три пута одрекао, али је само један поглед у лице Господа био довољан да се Петрова душа испуни стидом и покајањем. Послије Силаска Светога Духа Петар се пројавио као неустрашив проповједник Јеванђеља. Послије његове једне бесједе у Јерусалиму обратило се у вјеру око три хиљаде душа. Проповиједао је Јеванђеље и чинио многа чудеса.
По заповјести опакога цара Нерона, Петар је осуђен на смрт. Поставивши Лина за епископа у Риму и посавјетовавши и утјешивши стадо Христово, Петар је пошао радосно у смрт.
Видећи крст пред собом, он је умолио своје џелате, да га распну наопако, пошто је сматрао себе недостојним да умре као и Господ његов.
Свети апостол Павле био је родом из Тарса, од племена Венијаминовог. Најприје се звао Савле, учио се код Гамалила, био је фарисеј и гонитељ хришћанства.
Чудесно је обраћен у вјеру хришћанску када му се јавио Господ на путу за Дамаск. Крштен је од апостола Ананије и прозван Павлом и уврштен у службу великих апостола. Са пламеном ревношћу проповиједао је Јеванђеље међу Јеврејима и међу незнабошцима, због чега је добио назив „Апостол незнабожаца“. Колико су страховита била његова страдања, толико је било његово натчовјечанско трпљење.
Пошто је испунио све дане и ноћи трудом и страдањем за Христа, пошто је организовао цркву по многобројним мјестима, и пошто је достигао ту мјеру савршенства, да је могао рећи:
„Не живим ја него Христос живи у мени“, тада је био посјечен у Риму, у вријеме цара Нерона, када и апостол Петар.

извор: Манастир Клисина