29
мар
2015

ПЕТА НЕДЈЕЉА ВЕЛИКОГ ПОСТА У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

Peta nedelja posta (4)        Пета недјеља Великог Поста молитвено је обиљежена у Светомаринском Манастиру Клисина, гдје је у манастирском храму служена Света Литургија, током које су, заједно са манастирским братством, окупљени вјерници примили Свето Причешће.   
        Пета недјеља Великог Поста назива се још и Глувном недјељом, због тога што су у ово вријеме Васкршњег Поста забрањена сва весеља, пјесме и забава, како би се наше унутрашње духовно расположење поистовјетило са богослужбеним кругом које је уткано у биће наше Цркве, јер молитвено прилазећи данима Христових страдања ми се поистовијећујемо с Њим, као Црква Божија, са Њим се распињемо, да бисмо,  заједно с Њим, и васкрснули.    
        Пета недјеља Великог Поста такође је посвећена и Светој Марији Египћанки, која је свој душевни мир и светост пронашла у пустињи, искупљујући гријехе из прошлости. Исто тако, вођени њеним примјером, сви ми требали бисмо умножавати оно добро у нама, јер само нашим трудом, постом и молитвом можемо се приближити небеској капији Горњег Јерусалима, као што је и речено у Светом Писму: „Царство Божје са напором се осваја и подвижници га задобијају“.
        Приближавајући се најсвјетлијем Дану у историји свијета и човјека, заблагодаримо Господу на свему што имамо, очекујући и идући у сусрет животу вјечном у Христу Исусу!    
    

извор: Манастир Клисина