18
окт
2018

Обретење моштију свештеномученика Милоша (Милана) Билбије

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког г. Сергија, данас 15. октобра 2018. године десеточлана екипа сачињена од свештенства наше Епархије на челу са Епископом, извршила је ископавање моштију свештеномученика Милоша, у народу познатијег као Милана Билбије.
Милош (Милан) Билбија био је свештеник у Црном Лугу, син славног проте Илије Билбије једног од вођа босанско-херцеговачког Устанка. У одсуству свога оца проте Илије у селу Обљај надомак Босанског Грахова, крстио је Гаврила Принципа.
Да би судили Гарврилу Принципу, аустроугарска милиција познатија под именом „шуцкори“ одвели су оца Милоша (Милана) у Лијевно (Ливно) гдје су га покушали присилити да исправи датум рођења Гаврила Принципа и то мјесец дана унатраг, да би му могли пресудити смртном казном (јер по аустроугарском закону пунољетство је наступало са 20-ом годином, а Гаврило Принцип није имао пуних 20 када је извршио атентат, због тога је свештеник Милош (Милан) био подобан да измијени датуме у црквеној Матици и тако буде саучесник у смрти парохијанина свога Оца и једне душе коју је Светом Тајном Крштења привео Господу. Након одбијања да исто учини брутално је претучен и бијен да би скончао у најгорим мукама. Сахрањен је на сеоском гробљу у Црном Лугу.
Милошћу Божијом и благословом Епископа Сергија након пуних 102 године извршено је ово богоугодно дјело.
Свете мошти су по ископавању показале златну и јарко црвену боју указујући најприје на величину свештеничке службе коју је отац Милош вршио а затим и на мученичку смрт којом је скончао.
Након прања мошти су похрањене у храму Светих Апостола Петра и Павла у Босанском Грахову.

Више детаља на извору:
Из Кабинета Епископа бихаћко-петровачког.

извор: Епархија Бихаћко-петровачка.