30
дец
2018

НЕДЈЕЉА ПРАОТАЦА И ПРАЗНИК СВЕТОГ ПРОРОКА ДАНИЛА У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

      У другу недјељу пред Божић, у Светомаринском манастиру Клисина, Свету Литургију служио је јеромонах Данило (Иваниш), као и вечерње богослужење у навечерје ове недјеље.    
          По традицији, симболично, у част Материца, везана је мајка, а послије су је, поклона ради, и дријешила дјеца. Ова православна симболика дубоко је уткана у душу српског народа.    
Породица се у хришћанству назива Домаћом црквом. Управо због тога три недјеље пред Божић посвећене су дјеци, мајци и очевима, како би се породица, у вријеме Божићног поста, још више зближила и како би, сједињења у љубави, са радошћу дочекала празник Рођења Христовог.    
          Материце се славе другу недјељу пред Божић. Тога дана дјеца поране и унапријед припремљеним канапом, концем, шалом, марамом или каишем завежу своју мајку, за ноге, на исти начин, као што су њих мајке везивале на Дјетињце. Мајка се прави да не зна зашто је везана. Дјеца јој честитају празник, а мајка онда дијели дјеци поклоне, и на тај начин се дријеши.    
          Као што је темељ друштва, породица је темељ Цркве Христове и везе узајамне љубави унутар породице оснажују и саму Цркву. Због тога су празници дани када породица, јачајући себе, узраста у љубави Христовој.    
          Друга недјеља пред Божић, такође, је посвећена Праоцима, а на овај дан, календарски, празнујемо и једног од највећих старозавјетних пророка – Светог Пророка Данила.    
          С обзиром да је данашњи дан имендан нашег сабрата, јеромонаха Данила, братство манастира Клисина му жели још много добрих дарова од Дародавца свих добара – Христа Исуса, те да га молитвено заступништво и небеско покровитељство Светог Пророка Данила прати у све дане овоземаљског живота.    
         Оче Данило, на многаја љета!

извор: Манастир Клисина