15
јан
2019

Молебан за Ново љето Господње и празник Светог Василија Великог

Српска православна црква и њени вјерници прослављају празник Обрезања Господњег, као и празник Светог Василија Великог. С обзиром на то да се данас навршава и седам дана од празника Рођења Христовог, овај се дан још назива и Мали Божић. Тим поводом у Светомаринском манастиру Клисина Свету Литургију служио је јеромонах Данило (Иваниш), а након Литургије служен је и Молебан за ново љето Господње.    
          Нова година по јулијанском календару осим одомаћеног назива – Српска нова година, назива се још и Православна или Стара нова година. Осим међу вјерницима Српске православне цркве, овај дан се као почетак Нове године обиљежава и на Светој Гори, у Русији, Јерусалиму, Грузији, Украјини, Јерменији…    
          Осим уласка у Нову годину, по јулијанском календару, православни вјерници обиљежавају, поред празника посвећеног Обрезању Господњем, и празник Светог Василија Великог, једног од најзначајнијих светих отаца у историји Цркве.      
         Свети Василије Велики је бисер Цркве Христове непроцјењиве вриједности. Он блиста кроз вијекове као савршени монах и епископ, облагодаћени богослов, непоколебљиви борац за вјеру Православну, уводилац мира и саборног живота у Цркви, чувар њеног канонског поретка, устројитељ Свете Литургије и богослужења црквеног и узорни пастир људских душа. Сматра се оснивачем општежитељне монашке традиције у источном хришћанству. Убрзо након смрти проглашен је за светитеља.    
         Седми дан након празника Рођења Христовог православни Срби називају Мали Божић.    
         Смисао свих празника за хришћане састоји се у томе да се они обиљеже молитвено, учешћем у Светој Литургији те приступањем Светој Тајни Причешћа. Тако је и са Новом годином, која за хришћане, осим новог календарског почетка, означава поновни почетак борбе са самим собом и сопственим слабостима.

извор: Манастир Клисина