27
сеп
2014

КРСТОВДАН У КЛИСИНИ

Vozdvizenje (18)Празник Воздвижења Часног Крста, у народу познатији као Крстовдан, богослужбено је обиљежен у Светомаринском манастиру Клисина, гдје је у навечерје празника служено вечерње богослужење са петохљебницом, а на сам дан празника Света Литургија, током које се манастирско братство причестило Крвљу и Тијелом Господа Христа.
У складу са древном црквеном традицијом изнешен је и Часни Крст, којег су цјеливали вјерници сабрани у манастирском храму.
Данас се празнују два догађаја у вези са Часним Крстом.
Прво, проналазак Часног Крста на којем је распет Исус Христос, а којег је пронашла благочестива византијска царица Јелена. Наиме, идући кроз Свету земљу, жељела је пронаћи и поклонити се Крсту Христовом. И тада јој један Јеврејин, по имену Јуда, рече да је Часни Крст закопан дубоко испод Венериног храма. Тада царица нареди да се Венерин храм поруши и да се испод њега копа све док се не пронађе Крст. И, заиста, нашли су три крста, али су били у недоумици који је од три крста Христов Крст. Тада су, на приједлог патријарха Макарија, стављали мртваца на први и други крст, али он није реаговао. А када је стављен на трећи крст, он је оживио. Тада су схватили да је тај трећи Крст уистину Христов. Било је то 326. године од Рођења Христовог.
Друго, на данашњи дан Црква Христова се сјећа догађаја из 628. године, када је византијски цар Ираклије у побједоносном походу повратио Христов Крст из Персије, јер су га тамо однијели Персијанци и држали га, као ратни плијен, пуних четрнаест година.
Желећи свим православним вјерницима да их сила Часног и Животворног Крста осјењује и дању и ноћу, братство манастира Клисина честита свим православним вјерницима данашњи празник!

извор: Манастир Клисина