Vinaora Visitors Counter

2253098
Your IP: 18.204.55.168
Server Time: 2020-08-05 21:34:15
     
 

ПРАЗНИК СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

          Празник Силаска Светог Духа на Апостоле, који се још назива и Педесдетницом, молитвено је обиљежен у манастиру Клисина, гдје је у навечреје празника служено вечерње богослужење са петохљебницом, а на сам дан празника Света Литургија, у чијем је наставку служено вечерње богослужење.

    
          Празник Силаска Светог Духа на Апостоле (Педесетница) сматра се и рођенданом Цркве Христове, јер се на овај свети дан, прије двије хиљаде година у Јерусалиму, на ученике Христове, Апостоле, излила преобилна благодат Духа Светога, утврђујући их снагом вјере Христове, као што истинито и пише у Светом Писму: „И кад се наврши педесет дана (од Васкрса) бијаху сви апостоли једнодушно на окупу. И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога вјетра, и напуни сав дом гдје они сјеђаху. И показаше им се раздијељени језици као огњени, и сиђе један на свакога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују“ (Дап. 2, 1-4). Тако су се испуниле све оне ријечи које је Христос рекао Апостолима прије Свога Вазнесења на Небо. Колика је била сила Светога Духа на Апостолима свједочи и Апостол Петар, након чије је бесједе три хиљаде људи похрлило под скуте Цркве Божје, постајући хришћанима.        
          Честитајући свима данашњи празник, молимо се Свемогућем Господу да нас, по Својој безграничној Милости, удостоји дарова Духа Светога, како бисмо засијали сјајем небеске радости.

         Обавјештавамо све православне вјерника да је наредна седмица "трапава", што значи да су сриједа и петак разријешени од поста, јер од идућег понедјељка започиње Апостолски пост, који ће трајати све до празника Светих Апостола Петра и Павла.   

                                                                      Игуман Василије (Рожић)