Vinaora Visitors Counter

2357543
Your IP: 3.237.205.144
Server Time: 2021-01-18 19:45:36
     
 

НЕДЕЉА САМАРЈАНКЕ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

         Вечерњим богослужењем у навечерје Пете недјеље по Празнику Васкрсења Христовог, које је служио јеромонах Методије, духовник манастира Гомионица, као и Светом Литургијом у дан недјељни, у манастиру Клисина молитвено је обиљежена  Недјеља Самарјанке.

        
         У овој Недјељи, сјећамо се чудесног сусрета Спаситеља нашег Исуса Христа са женом Самарјанком, по имену Фотина, који се збио на сихемском зденцу старозавјетног патријарха Јакова. Овај сусрет, описан у Јеванђељу Јовановом, свједочи силину Љубави Божје али и смисао Христовог послања на Земљи, јер Господ разговарајући са женом Самарјанком потврђује заједништво свих народа, а преко њих и свих људи свијета, јер је познато да Јудејци и Самарјани нису општили међу собом. Господ руши предрасуде наших слабости, али и нуди Живу Воду, од које се неће ожедњети. Жива Вода, по ријечима Светог Кирила Александријског, овдје означава Духа Светога, који нам се кроз Цркву дарује.    
         Имајући пред очима душе овај новозавјетни догађај, срушимо, браћо и сестре, све оно што нас од Господа раздваја, како бисмо са Господом царевали у вијекове.    

                                                                           игуман Василије (Рожић)