7
јул
2019

ИВАЊДАН У КЛИСИНИ

Празник Рођења Светог Јована Крститеља, у народу познатији као Ивањдан, богослужбено је прослављен у Светомаринском манастиру Клисина, гдје је у навечерје празника служено Вечерње богослужење са петохљебницом.    
Сутрадан, на сам дан празника, служена је Света Литургија, коју је служио настојатељ манастира, игуман Василије.    
Ивањдан је празник рођења Светог Јована Кститеља, Пророка и Претече. Рођен је шест мјесеци прије Господа Исуса Христа, као дјете молитве, од престарјелих родитеља Захарија и Јелисавете.     
У животу Светог Јована све је било чудесно – рођење, храна, одјећа и васпитавање у суровој јудејској пустињи. Када га је Бог ословио у пустињи, одлази међу људе и почиње да у њиховим душама припрема стазе за долазак Спаситеља. Празник је установљен у четвртом вијеку, након успостављања Божића.    
Од дана Рођења Јована Претече, тече припрема људског рода за сусрет са Сином Божијим. „И ти, дијете, назваћеш се пророк Највишега; јер ћеш ићи напријед пред лицем Господњим да Му приправиш пут“.    
Ове богонадахнуте ријечи свештеника Захарије, након што је повратио дар ријечи, постале су познате у цијелој земљи Јудеји, узрокујући сметњу свима који су живјели тамо, који су питали један другога у запрепашћењу: „Шта ће бити из овог дјетета? (Лука 1:66).
Невољно се појавила мисао: да није ово Сам Месија? Јудеја је била у посебно напетом стању очекивања Спаситеља. Тако је, дијете Јован, припремио пут Господњи, самим својим рођењем; а чак док је био у утроби своје мајке, својим играњем, објавио је долазеће рођење Дјетета Исуса.    
Рођен на тачно пола године прије Христа, Јован Претеча је тачним временом свог рођења, описао своју мисију у припреми пута Господњег. Родио се у вријеме године када дан почиње да се смањује, након љетње равнодневнице, док је Рођење Христово вријеме када дан почиње да се повећава након зимске равнодневнице. Ове чињенице су оваплоћење ријечи, речених касније од Претече, након почетка Христовог проповиједања: „Он треба да расте, а ја да се умањујем“.    
Гласник Сунца – Претеча, био је Јован Крститељ, који је био сличан јутарњој звијезди која објављује излазак Сунца Правде на Истоку – Господа Христа.   

извор: Манастир Клисина