Mladic
објављено: фебруар 9, 2016.   извор: књига ОГЊИШТЕ
категорија: Чланци

MladicТри године био сам свештеник на селу – пише један свештеник – и ево година дана, како сам се упознао са једним господином о коме хоћу да пишем. Једном, лети, дошао нам је у село један млад човек, око 25 година, и населио се у једној вили, која је била готово на крају села, на брежуљку, опкољена густом боровом шумом, била је својина једног трговца из оближње вароши, а сада је купио овај господин који је дошао. (више…)

више
 
Pismo Gospodu
објављено: фебруар 4, 2016.   извор: ''Светосавско звонце'' бр. 10/2015.
категорија: Светосавско Звонце

Pismo GospoduСиромашни дечак Анастасије је успео да заврши школу, потом се замонашио, постао Епископ, а после упокојења Господ је пројавио његово светитељство. Данас је то један од изузетно поштованих светитеља, Свети Нектарије Егински. Ово је истинита прича из његовог детињства. (више…)

више
 
Sveti Sava 2016 (30)
објављено: јануар 28, 2016.   извор: Манастир Клисина
категорија: Вијести

Sveti Sava 2016 (30)Савиндан, сјећање на  првог српског Архиепископа и Просвјетитеља, обиљежен је широм Српске Православне Цркве, па тако и у Светомаринском Манастиру Клисина, гдје је служено свеноћно бденије са Литургијом.
Већ осам вијекова празнујући спомен на Светог Саву Српског, Светитеља и Просветитеља, српски народ се враћа ка извору, ка мјесту са којег је потекао, не заборављајући духовног пастира чији нас небески благослов прати већ осам вијекова. (више…)

више
 
Ulazi li greh na usta
објављено: јануар 27, 2016.   извор: ''Светосавско звонце'' бр. 3/2011.
категорија: Светосавско Звонце

Ulazi li greh na ustaПочео неки човек да зида кућу, па кад чу да је у село дошао Свети Сава, замоли га да дође и очита
молитву, да би посао што боље завршио.
Оде Свети Сава код њега, кад има шта да види: Домаћин спрема месо за ручак, као да није пост.
– А знаш ли ти, домаћине, да је сад пост?
– А, грех не улази на уста, него излази из уста! – само одмахну руком овај. (више…)

више
 
Molitva
објављено: јануар 23, 2016.   извор: "Са Христом ка висотама обожења"
категорија: Чланци

MolitvaМолитва je најмоћнији покретач духовног живота. Она представља оне подземне воде које напајају сав наш духовни живот. Штавише, може се рећи да je сам духовни живот пре свега степен наше молитве. Ми духовно живимо у оној мери колико се молимо и колико умемо да се молимо. Код Светих Отаца молитва je названа речју „уметност“. Уметност означава највиши степен умећа, највишу науку, која од човека захтева непрекидан стваралачки напор, односно непрекидну живу молитву. (више…)

више
 
Bogojavljenje 2016 (15)
објављено: јануар 19, 2016.   извор: Манастир Клисина
категорија: Вијести

Bogojavljenje 2016 (15)У навечерје Богојављења, у Саборном манастирском храму Свете Великомученице Марине, служено је вечерње богослужење, а на сам дан празника Света Литургија.
У складу са вијековном традицијом Православне цркве обављен је обред освећења воде, а освећеном водом кропљен је и манастирски конак, као и сви вјерници и манастирско братство који су присуствовали богојављенској Литургији. (више…)

више
 
Nova Godina (25)
објављено: јануар 14, 2016.   извор: Манастир Клисина
категорија: Вијести

Nova Godina (25)    У навечерје празника Светог Василија Великог и уочи Српске нове године, у Саборном манастирском храму Свете великомученице Марине  служено је вечерње богослужење са петохљебницом.
Ново 2015. Љето Господње, по јулијанском календару, молитвено је дочекано под сводовима храма Свете Великомученице Марине, у манастиру Клисина, гдје је настојатељ ове Свештене Обитељи, високопреподобни игуман Василије, служио Молебан, у присуству манастирског братства и окупљених вјерника. (више…)

више
 
Badnje vece, Bozic (98)
објављено: јануар 7, 2016.   извор: Манастир Клисина
категорија: Вијести

Badnje vece, Bozic (98)У складу са древном православном традицијом Бадњи дан и Божић свечано су прослављени у Светомаринском манастиру Клисина.
На Бадњи дан, у 15 часова, освећено је а потом и наложено Бадње дрво, које кроз вијекове символизује ватру коју су у витлејемској пећини наложили пастири. За најмлађе, већ по традицији, у предулазу манастирског конака приређено је пијукање. (више…)

више
 
INTERVJU SA SVEŠTENIKOM VLADISLAVOM VUČANOVIĆEM1
објављено: јануар 6, 2016.   извор: Press RS
категорија: Чланци

INTERVJU SA SVEŠTENIKOM VLADISLAVOM VUČANOVIĆEM1Владислав Вучановић, јереј Српске православне цркве чији су часови веронауке за одрасле у Паланчишком и Пашиначком храму постали освежење у духовном животу Приједора, у интервјуу за Пресс РС, уз традиционални поздрав Мир Божји, Христос се Роди, упозорава паству да Бадњи дан и празнично јело и пиће нису и не смеју бити важнији од Божића и Рођења Христовог. (више…)

више
 
Погледај све вијести