12
мар
2017

ДРУГА НЕДЈЕЉА ВЕЛИКОГ ПОСТА У МАНАСТИРУ КЛИСИНА

          У Саборном манастирском храму Свете Великомученице Марине у манастиру Клисина литургијски је обиљежена Друга недјеља Великог Поста, посвећена Светом Григорију Палами. Свету Литургију служио је настојатељ наше Свештене Обитељи, игуман Василије, а за пјевницом су, осим манастирског братства, појали: монах Киријак, из далматинског манастира Оћестово, те Бојан Мршић, студент теологије.
Велика већина присутних вјерника, како то и приличи литургијском сабрању, причестила се Пречистим Тајнама, Крвљу и Тијелом Господа Христа.    
          У другој недјељи Великог Поста слави се спомен Светог Григорија Паламе, архиепископа солунског, који је од јеретика Варлаама заштитио учење о божанствености благодатне свјетлости којом је Господ засијао на Тавору и која озарује човјека након најдубљег подвига молитве и поста. Варлаам је говорио да то просвећење није могуће постићи молитвом, постом и другим духовним подвизима самоодрицања. На Сабору, који је тим поводом сазван у Цариграду 1341. године, Свети Григорије Палама назван је сином Божанске свјетлости. Ово је празник побједе православног подвижништва над рационалистичким лажним учењима која одричу значај подвига поста.
          Друге седмице Великог поста Црква моли Господа за благодатно просвећење свих који посте и који се кају. У богослужењу ове седмице, упоредо са жаљењем због гријеховног стања човјека, уздиже се пост као пут ка унутрашњем благодатном просвећењу.

извор: Манастир Клисина