19
апр
2020

Април, 19. љета Господњега 2020

С’ благословом његовог преосвештенсвта епископа бихаћко-петровачког Сергија служена је васкршња литургија у манастиру Клисина. Ове године Васкрс је дочекан у можда најтежим условима који су задесили нашу Цркву у новијем вјеку, али и поред тешких околности, служењу је присустотвовао и вјерни народ, свако према својим могућностима и вјери, поштујући прописе наметнуте последицама вируса који је погодио просторе православнога народа србског. Род наш србски, претрпјевши многа страдања у вријеме комунизма, полако се враћао на пут спасења, у тој мјери да су се и Богослужења уз присуство многобројног народа готово претворила у свакодневницу, но погођени пандемијом суочили смо се са искушењима тешким како за наш вјерни народ тако и за нашу православну цркву. Имајући у виду све препреке и искушења, присуство вјерног народа представљало је право мало чудо Божије, а радост у храму се осјетила како од стране свештено служитеља тако и од стране вјерога народа.
    Настојатељ манастира, архимандрит Василије, у својој васкршњој бесједи позвао је вјерни народ да издржи у искушењима и да без страха долази на свете литургије и редовно учествује у причешћу пречистим тајнама (тјелом и крвљу Христовом), можда више него икад подсјећајући нас на Христове рјечи „Али који претпи до краја, тај ће се спасти“ (Мт 24, 13)
    Братија манастрира Клисина је радост Васкрса допунила и са посебном радошћу обиљежавања 20 година монаштва нашег настојатеља манастира архимандрита Василија. Уз прилоге вјернога народа, игуману Василију је на дар дарована свештенослужбена књинга, мали требник, мала књига која заокружује све потребе обреда које свештеник употребљава.
    Приликом чина обиљежавања 20 година монаштва и скоро толико година пастирства и свештенослужења игумана Василија, јеромонах Данило је у својој бесједи подсјетио народ да се опомене знакова времена, и да са расућивањем и страхом Божијим прихвата ове дане страдања. Свједочећи тренутну ситуацију у којој се налазимо, отац Данило нас је све позвао да се још једном добро замислимо прије него се одлучимо на корак напуштања наше отаџбине, одлазећи у инострансвто ради стицања материјалне сигурности. Република Српска сигруно није најразвијеније мјесто за живот и сигруно да смо ми овдје уксраћени многих земаљских задовољстава, али у ове дане искушења народ наш који живи ван отаџбине остао је ускраћен онога најбитнијег нашега потребовања – свете Литургије, казао је отац Данило опомињући се рјечи премудрога цара Соломона „Боље је мало са страхом Господњим, него велико благо с немиром“ (ПрС 15, 16). Подсјећајући нас све још једном да се сјећамо Бога и да се искрено запитамо шта је то нама стварно неопходно, сјећајући се рјечи апостола Павла: „Праведник ће од вјере живјети“ (Јев 10, 38)

извор: Манастир Клисина