објављено: фебруар 20, 2021.   извор: Живе речи утехе
категорија: Чланци

Тешко је утврдити одакле потиче традиција ношења црвеног кончића око зглоба руке али је сигурно да није православна.

Код Кинеза је повезано са веровањем у сродну душу (код њих и у сватовима преовладава црвена боја). У Кабали особа мора да стави себи наруквицу сплетену од црвене вуне док говори стихове против «злог ока». (више…)

више
 
објављено: фебруар 18, 2021.   извор: интернет
категорија: Чланци

Орао се не бори против змије на земљи. Он је диже у небо и мења бојиште, а затим пушта змију у небеске висине.

Змија нема постојаност, снагу и равнотежу у ваздуху. Бескорисна је, слаба и рањива за разлику од тла где је јака, мудра и погубна. (више…)

више
 
објављено: фебруар 16, 2021.   извор: Манастир Клисина
категорија: Вијести

Сретење Господње, друга слава нашег манастира  и ове године свечано је обиљежена уз присуство бројних вијерника и поклоника као и свештенослужитеља који су својим Литургијским учешћем увеличали овај дан, показали братску љубав и посвједочили битност сретања тј. његовања Хришћанске љубави и заједништва. (више…)

више
 
објављено: фебруар 11, 2021.   извор: интернет
категорија: Чланци

„Црквеност“ би требало да ослобађа. Међутим, онако како је данас интонирана, она не ослобађа, већ поробљава, сужава, осиромашује. Човек почиње да се бави „старим“ и „новим“ календаром, епископским сплеткама или, пак, сладуњавом побожношћу. (више…)

више
 
објављено: фебруар 9, 2021.   извор: интернет
категорија: Чланци

На овој фотографији се види италијански генерал Александро Лузано како стоји изнад прекланог српског дјетета испред школе у Пребиловцима. Писмо које је након овог злочина послао Мусолинију остало је сачувано у војним архивама: (више…)

више
 
објављено: фебруар 7, 2021.   извор: Манастир Клисина
категорија: Вијести

Будући да наш епископ Сергије има за обавезу бити на сабору, при бирању новог патријарха, благоизволио је да служи Свету Литургију 8 дана прије друге слава нашег манастира, Сретења Господњег. (више…)

више
 
објављено: јануар 19, 2021.   извор: Манастир Клисина
категорија: Вијести

Празник Богојављења, којим се  Црква молитвено сјећа Христовог Крштења у ријеци Јордан, богослужбено је обиљежен у Светомаринском манастиру Клисина. (више…)

више
 
објављено: јануар 16, 2021.   извор: Манастир Клисина
категорија: Вијести

Поносно најављујемо да ће у нашој Епархији бихаћко-петровачкој по први пут на језеру Балкана бити организовано пливање за Часни Крст. (више…)

више
 
објављено: јануар 14, 2021.   извор: Манастир Клисина
категорија: Вијести

У јутарњим часовима, у продужетку јутарњег богослужења започела је Литургија светог Василија Великог. Већина присутних вијерника се причестило тијелом и крвљу Господа нашег Исуса Христа, затим је у продужетку служен молебан за ново љето Господње. (више…)

више
 
Погледај све вијести